geparkeerdStraks als ik geld over heb dan ga ik toch maar iets van verwarming in mijn busje brengen. Laatst sliep ik in een auto met -4. Dan is een warm busje wel prettig, alhoewel het met een goede slaapzak prima te doen was. De verwarming komt pas als ik de bus goed geïsoleerd heb, maar toevallig kwam ik wel een leuke oplossing tegen, dus maar even hier borgen, op mijn blog.

Een mogelijkheid was een standkachel, maar dat maakt wat meer lawaai. Ik hoor ook wel eens mensen klagen omdat je wat benzine of diesel ruikt, vooral bij het opstarten. Een goed alternatief is een kacheltje op gas. Ter zijner tijd wil ik ook een potje kunnen koken in de bus, dus ik zou sowieso een gasfles moeten aanschaffen. Het is nog handiger als ik dat voor zowel verwarming als koken kan gebruiken. LPG is de goedkoopste en eenvoudigste oplossing hiervoor, vooral omdat je dit gewoon bij de pomp kan vullen.

Safefill Composiet LPGEen interessante LPG optie is de Safefill Composiet LPG 27L tank. Je ziet wel eens bordjes bij LPG tankstations dat het vullen van gastanks verboden is. Dat klopt, gewone gastanks mogen absoluut niet gevuld worden bij zo’n pomp. Deze tank kan je er wel voor gebruiken omdat deze zich houdt aan de 80% vulling eis en speciaal voor LPG is gebouwd. Desalniettemin zou ik niet ‘en publique’ je tank staan vullen. Ik zou hem gewoon in de auto laten staan en hem daar vullen. Ik wil het keukenblokje bij de schuifdeur zetten, schuifdeur open, kastdeur open en je hebt de tank bij de hand. Als je het namelijk ìn de auto doet (haast afgesloten ruimte) zou er theoretisch explosiegevaar zijn. Alhoewel alles tegenwoordig erg veilig uitgerust, waarom zou je het risico lopen. Nog praktischer is een vulmond in je carrosserie aan de buitenkant, maar dat vind ik lelijk.Bij deze tank horen de volgende gegevens:

Afmetingen: Hoogte: 500 mm, diameter: 307 mm
Gewicht: Leeg: 7,1 kg + vulling: 8,6 kg = Totaal: 15,7 kg
Vulling: Inhoud: 20.6 Liter, 80% vulling= 16.5 Liter gas.
Gas aansluiting:
De safefill lpg gasfles heeft een Pol aansluiting voor gasafname en is voorzien van Nederlands vul bajonet en kan bij alle lpg tankstations gevuld worden.
Daarnaast is de fles is voor 10 jaar goedgekeurd voor gebruik in heel europa. Na deze periode kan de gasfles herkeurd worden

Trumatic E2400Dan blijft nog een kacheltje over. Die zijn best duur, maar een goed betaalbare is deze: Trumatic E 2400. Hij is groot genoeg om een kleine camper te verwarmen, maar toch nog klein genoeg om onder mijn bank te passen. Hij schijnt een rendement te hebben van 95%, het maakt niet uit hoe je de in- en uitlaat slangen lopen en hij heeft een geruisloze ventilator die verwarmde lucht rondpompt. Je kan het in een ruimte sturen of door een ringleiding laten lopen.

Bij deze kachel horen de volgende gegevens:
Vermogen: 2400 watt
Brandstof: Gas
Aansluitspanning: 12 volt DC
Stroomverbruik: 0,6 – 1,1 ampère
Verbruik: 100 – 200 gram per uur
Luchtopbrengst:49 m³ – 78 m³ per uur
Thermostaat: Inclusief
Ventilator: Geïntegreerd
Afmetingen: 370 x 248 x 123 mm (lxbxh)
Gewicht: 4,7 kg

Hij verbruikt dus wel stroom tijdens het draaien. 1,1 ampère bij de hoogste stand. Dit betekent dus dat ik hem straks 68 uur aaneen kan laten draaien voordat de huishoudaccu leeg is (als het de enige stroomverbruiker is). Dan ben je wel gaar gekookt gok ik. Hij hoeft niet urenlang te draaien.

En zo werkt hij intern:
Trumatic E2400 Aufbau

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter