Meer over vanlife

Hier vertellen we wat meer over Vanlife in het algemeen. Het wordt aangevuld met wat verhalen, links en meer. Waarom is het zo populair?

Op een parkeerplaats bij het strand omdat alle campings vol waren

Vooral in Amerika is het populair. Vanlife betekent reizen, vrij zijn en langdurig in een bus wonen. Dit kan voor een reis van een paar maanden of zelfs voor onbepaalde tijd.

Op YouTube posten mensen filmpjes met een uitleg hoe ze de bus inrichten, waar ze poepen/douchen en vele filmpjes waar ze aan een strand parkeren en surfen of in een national park staan met prachtige zonsondergang.

In Nederland is het wat minder een hype, toch zie ik in een aantal groepen op Facebook steeds meer mensen die langere tijd in hun bus verblijven. Termen die je dan voorbij ziet en hoort komen zijn; “wanderlust”, “off-grid”, “not all those who wander are lost”, “living the vanlife”, “Living in your van and sticking it to the man!”. Gevoed door mooie beelden op Instagram onder de hashtag Vanlife krijgen steeds meer mensen er een romantisch beeld bij.

Hedwig Wiebes is een Nederlandse die met haar vriend ging wonen in een VW T3 en schreef er zelfs een boek over.

Parallel aan deze hype is er ook een “tiny house” beweging waar mensen kleiner en duurzamer gaan wonen. Hier wordt regenwater gerecycled in water voor de wc of douche en probeert men zoveel mogelijk off-the-grid te leven met onder andere stroom van zonnepanelen. Vroegen noemden we die mensen geiten-wolkensokken figuren. Maar de bewustwording dat we niet zoveel nodig hebben en duurzamer kunnen leven dringt steeds meer tot mensen door.

Ik noem Tiny house samen met Vanlife omdat deze wat overlapping hebben. Je hebt beperkte ruimte, je bent vaak niet op de huidige infrastructuur aangesloten en Dan moet je concessies doen. Ineens heb je geen onbeperkte hoeveelheid stroom, warmte, toiletgebruik en water. Mocht je dit niet willen dan moet je handige trucs verzinnen. In een huis waar er geen limiet op zit is dit eenvoudiger.

Hieronder maak ik steeds meer pagina’s om werkelijk als vanlife’er of off-grid te gaan leven. Een aantal dingen hiervan vind ik wat overdreven, een aantal pas ik ook toe in de witte syncro. Het internet is als een buffet en zo ook deze website. Pak de informatie mee die je wilt hebben.

Blog-posts