Onze filosofie

Wat is onze filosofie achter het busje, deze website en eigenlijk de manier van #Vanlife op onze manier? Hier zet ik wat op ‘papier’.

cam·per (de; m; meervoud: campers)
voor kamperen ingerichte, grote auto

Van Dale

Ik las op de site van Geert (Mickel Moen) een stukje over zijn filosofie achter de VW T5 camper. En dat vond ik een mooie gedachte.

Zelf heb ik ook het één en ander bedacht, maar uiteindelijk blijft het hypothetisch in mijn hoofd zitten. Daarom wil ik mijn filosofie achter mijn bus ook hier neerzetten.

Het doel

Een bus/camper die op verschillende plekken kan komen, eentje waar ik in kan slapen, waar ik mensen kan meenemen, waar ik spullen mee kan verhuizen. Deze bus moet dan een verlengstuk zijn van mijn huis en kan ik een paar dagen in vertoeven terwijl ik alles kan blijven doen wat ik thuis kan doen.

een busje met ondergaande zon

Een bus

Een grote witte camper is te opvallend om stiekem ergens te overnachten. Alhoewel deze een hoop meer luxe geven zijn ze dus te opvallend en te zwaar om even snel ergens mee te slapen.

Ik heb ooit het besluit genomen een VW T3 bus te kopen en dit geeft de doorslag gegeven voor mijn toekomstige keuzes. Er is een behoorlijke fan-base omheen waardoor er onderdelen beschikbaar blijven en een hoop gezelligheid ontstaat. En het is een karakteristieke bus dat met wat aanpassingen als een (iets) moderne auto kan rijden.

Op verschillende plekken komen

Een 4×4 is prettig om de modderige paadjes het bos in te kunnen volgen naar een plek net buiten de mensenwereld. Ook heb ik met mijn vrienden veel gereden door bossen in Frankrijk en zo kan je op de mooiste plekken komen waar meestal doorsnee campers niet kunnen komen.

Het is ook prettig om er onopvallend te kunnen verblijven. Als men langs je auto rijdt en je staat in de stad is het fijn dat het niet direct duidelijk is dat je er in ligt te slapen.

Ierse kust

Gas, water & licht

Gas
Ik kies er voor om geen gas te gebruiken in de bus. Ik zou niet weten waar ik de gasfles zou moeten plaatsen. In plaats daarvan verwarm, verlicht en kook ik op benzine. Naast natuurlijk elektrische zaken die van de accu af komen.

Water
In een jerrycan kan 20 liter water en deze komt in het kastje van de keuken. Het kan verontreinigd water zijn omdat het nog gefilterd en gedesinfecteerd wordt. Uit de kraan komt drinkwater.

Stroom
Als mijn busje een verlengstuk van thuis is dan verwacht ik ook dat ik alles kan aansluiten net als thuis. Mijn laptop in 220V, mijn iPhone naast mijn bed opladen en zo. Dit moet zonder er verder over na te denken, alhoewel zonder externe aansluiting de hoeveelheid stroom in een batterij natuurlijk beperkt is. Daarnaast om deze beperking te overwinnen moet het ook mogelijk zijn om stroom van buitenaf aan te sluiten.

Licht
Het is ook prettig om licht te hebben tijdens donkere dagen. Zelf ben ik fan van de Coleman lamp, het doet me denken aan de tijd dat ik met mijn ouders en broers voor de tent zat en ik heb er altijd wel eentje mee voor het kamperen en is handig buiten de auto. In de auto is sfeerverlichting wel een vereiste, ik wil niet in het donker zitten omdat het alternatief ongezellig licht of een bouwlamp is. Daarnaast is het ook prettig dat de gewone auto-verlichting het doet omdat het makkelijk is daar gebruik van te maken bij het in en uitstappen.

Wonen

Het idee is dat mijn bus een verlengstuk is van mijn huis. Ik kan niet al het comfort meenemen, maar ik kan er wel voor zorgen dat ik comfortabel in mijn busje kan wonen in een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld als ik ergens een klus heb en geen zin heb om uren reistijd te steken in heen en weer rijden.

Zitten
Zitten is niet onbelangrijk in je kleine ‘woning’. Soms heb je bezoek en dan is het makkelijk om te kunnen zitten. Soms zit ik achter mijn computer te werken en dan is het prettig als ik achter een tafel zit. Zo wil ik een comfortabele bank/stoel met de gelegenheid om van een tafel gebruik te maken. Deze moet stevig zijn opdat hier serieus achter gewerkt kan worden.

Slapen

Ik lees wel eens verhalen van mensen die twee bedden boven elkaar plaatsen. Zelf vind ik een tweepersoonsbed is erg prettig. Ik houd van samen slapen en niet aparte van elkaar. Ik ben er niet zo van om de halve camper te verbouwen om een bed te creëren. Ook heb ik de wens om comfortabel rechtop te kunnen zitten in bed. Gelukkig biedt een standaard Multivan inrichting een brede bank waar dit mee kan.

Staan
Niets is vervelender om je om te moeten kleden terwijl het buiten (en ook binnen) koud is en je moet je vervolgens bukkend aankleden. Het voelt als kamperen. Binnen staan is voor mij essentieel al is het alleen maar om jezelf uit te rekken of om beweeglijker te zijn. Een hoogdak is een optie, maar dan kan je niet meer parkeergarages in en je valt meer op als camper. Als je met een hefdak ergens staat dan kan je deze ingeklapt laten en dan lijk je net een doorsnee bus.

Maar

Ik kies toch voor de originaliteit van de bus en stap van het rechtop staan in de bus af, omwille van de auto. Dan wordt het maar buiten de auto rechtop staan en in de bus zitten, liggen en bukken.

Een hefdak op een T3

Koken
Een kopje koffie bij het wakker worden, gebakken eieren bij het ontbijt, thee in de middag en een uitgebreid diner ’s avonds moet allemaal mogelijk zijn met een redelijke keukenblokje. Ik lees wel eens verhalen van mensen die het liefst buiten koken. Dat idee deel ik wel, maar het moet ook mogelijk zijn om comfortabel binnen te koken met slecht weer. Twee pitten om het eten sneller klaar te hebben en aanrecht ruimte om de boel klaar te maken.

Douchen
Dat zou wat zijn dat je kan douchen met een klein camperbusje. Ik zie in campers wel eens natte cellen, dat zou in een oud camperbusje nooit passen. Toch is het wel fijn om buiten een douche te hebben waar je jezelf kan opfrissen/schoonmaken na een warme dag. Een warme douche zou luxe zijn. Daarnaast kan je daar ook mee spullen afspoelen na een stuk terrein rijden, duiken, etc.

TV-kijken
Als je op vakantie bent is een avondje achter de tv zitten geen ideale invulling. Maar als een verlenging van thuis wel fijn om toch op een rustig avondje je serie of film te kijken. Ik wil mijn bus straks ook gebruiken als ik een opdracht heb ver weg zodat ik niet uren onderweg ben van en naar huis. Netflix hoeft niet persé tenzij er beschikking is over WiFi, het kan ook volstaan met een film kijken vanaf een USB-disk of computer.

En zo hebben we een kleine camper met alle comfort van thuis.

Wildkamperen in Bouillon