Allerlei nutsvoorzieningen

Gas, water en licht zijn vanzelfsprekend in huis, maar hoe zit het met allerlei nutsvoorzieningen in onze VW bus? Hier behandel ik ze allemaal.

Verwarming

Om het een beetje warm te krijgen heb ik er voor gekozen om een standkachel in te laten bouwen onder het keukentje. Ik heb er voor gekozen om deze niet op gas te laten draaien. Ik wil niet met extra gasflessen wil rondrijden en op zoek gaan naar vulplaatsen. Nu kan ik gewoon benzine tanken voor de auto en meteen ook de kachel.

In de Land Cruiser heb ik een kachel die ook het koelwater en zo ook de motor opwarmt. Dat is niet nodig in de camper, daar wil ik alleen de lucht verwarmen zodat het comfortabel is binnen.

standkachel

Met een thermostaat schakelt de kachel ook traploos terug als de temperatuur bereikt is. Met allerlei timers en zelfs een mobiele app kunnen we het ons behoorlijk comfortabel maken.

– Zie hier wat alternatieven voor kachels: Welke kachel?

Stromend drinkwater

Overal genoeg stroom

Tegenwoordig zijn we haast verslaafd aan elektrische apparaten, dus eigenlijk zou je stroomloos moeten gaan tijdens een vakantie. Maar ik wil mijn bus ook inzetten als ik een keertje voor mijn werk ergens moet slapen en als IT’er is stroom wel prettig. Ik heb daarom wat mooie componenten bij elkaar gezocht zodat ik 230V, genoeg stroom voor een paar dagen tot me beschikking heb.

– Lees hier meer over: De elektrische componenten in de bus

Victron ‘Overal Stroom’ is een boekje wat een aanrader is als je na wilt denken hoe en wat stroom in je zeilboot of camper. Met dat inzicht hopen ze natuurlijk dat je Victron spul koopt, maar je staat vrij om ook iets anders te kopen. Dus vandaar het volgende artikel;

– Lees hier meer over: Elektrische componenten alternatief in de bus

Als je naar campers ook T3 campers kijkt dan zie je vaak van die lelijke plastic kapjes waar de wal- of paalstroom op aangesloten wordt. Ik kwam via Electrostart op een Defa aansluiting en deze heb ik aangelegd in de bus, stekker-aansluiting achter het onderhoudsklepje verstopt. En aan de kabel die er op aangesloten zit kan een blauwe stekker. Nu heb ik een mooie kleine aansluiting uit het zicht, maar aan het einde toch een blauwe stekker om standaard te blijven.

Verstopt