Elektrische componenten alternatief

Eerder schreef ik over Victron componenten in mijn camper. Natuurlijk zijn hier ook alternatieven, dus hierbij elektrische componenten alternatief.

In de post elektrische componenten heb ik het één en ander uiteen gezet. Ik ben dus erg van de blauwe kant (kleur van Victron) en dat realiseer ik me ook. Het is een veel gebruikt merk in de botenbouw, dus ik heb er vertrouwen in. Mijn bus heeft 4×4 en alhoewel ik niet heel extreem werk verwacht is het wel fijn dat de apparatuur tegen verschillende hellingshoeken kan en tegen trillingen. Hier het elektrische componenten alternatief.

Alternatief voor Victron MultiPlus Compact 12v | 1600W | 70A Omvormer voor 230v spanning

Je kan op allerlei plekken, soms zelfs bij tankstations, omvormers kopen die je kan aansluiten via de sigaretten aansluiting. Daarmee kan je prima een camera of smartphone mee opladen, maar als je de computer aan wilt sluiten moet je al gauw een zuivere sinus-omvormer hebben. Als je deze niet hebt kan het ook goed gaan, maar met gevoelige elektrische apparaten (computers) kunnen ook storingen hebben.

Kijk ook goed naar het wattage van de omvormer, sommigen leveren maar 20 watt en daarmee kan je net een iPad en iPhone tegelijk mee opladen, maar meer ook niet. In mijn voorbeeld maak ik gebruik van een 1600 watt omvormer met een piekbelasting van 3000 watt.

Meer info over omvormers: Camperforum.nl: Omvormer


Alternatief voor Victron MultiPlus Compact 12v | 1600W | 70A
Paal/omvormer (230v) schakelaar

Deze schakelaar wisselt van omvormer naar de paal als deze wordt aangesloten. Zo ben je er van verzekerd dat je altijd 230v tot je beschikking hebt. Bij het schakelen kan de stroom een fractie van een seconden onderbroken worden. Als je een schakelaar als deze niet opneemt in je systeem dan heb je kans dat 230v geleverd wordt door de omvormer èn de paal en dat kan tot storingen leiden waarbij zelfs de omvormer beschadigd kan raken.

Meer info over deze schakelaar: WvOpzeeland.nl: Omschakel relais omvormer/wal (paal) spanning


Alternatief voor Victron MultiPlus Compact 12v | 1600W | 70A
Acculader + onderhoud bij stroom van de paal

CTEK maakt hele goede acculaders waarbij je zelfs versies hebt die verschillende accu’s tegelijk kan laden. Daarnaast hebben ze ook nog de optie om onderhoud te plegen (ingewikkeld proces waarbij de accu-duur verlengd wordt), dus ik zou zeker daarna kijken. Daarnaast zijn het ook druppelladers wat erg belangrijk is. Als je een ongecontroleerde acculader hebt kunnen je accu’s gaan koken met het gevaar dat er gas vrijkomt. Als de acculader aansluit op een stopcontact die alleen stroom krijgt via de paal heb je een prima oplossing. Verder kan je deze lader dan ook nog gebruiken voor je motor, andere auto’s etc. Ik raad CTEK aan, maar er zijn ook verschillende andere mogelijkheden.

Meer info over de CTEK acculader: CTEK acculader


Alternatief voor Victron MultiPlus Compact 12v | 1600W | 70A
Te kort aantal ampère voor het verbruik (aan de paal) uit accu halen

Volgens mij is er geen apparaat die dit zomaar doet. Maar mocht iemand het met me oneens zijn dan hoor ik het graag.


Alternatief voor de functies van de Victron BMV 700S

Als je inzichtelijk wilt maken hoe het met je accu staat kan je al simpelweg het voltage meten, dus met een voltage meter zou je in principe al klaar zijn. Als deze niet continu aan staat (in verband met sluipverbruik) dan check je deze desgewenst. Je moet je er dan wel even in verdiepen bij welk voltage je accu vol is en bij welke hij leeg is. Deze waardes verschillen ook nog eens per soort accu.
Je kunt er meer overlezen op het Forum Elektrisch Vervoer Nederland.
Als je een zware belasting uitvoert of snel wilt laden heb je ook nog eens last van het Peukert effect. Daarom heb ik voor een batterij bewaker gekozen die dit voor mij uitvoert.

Een idee voor een accu monitor: Accumonitor.nl: accubewaking


Alternatief voor de Optima BlueTop 2x75Ah
Tja, wat maakt een goede tractie-accu? Want dat zoek je, tractie-accu’s laten zich verder ontladen dan de accu’s die wij kennen en veelal gebruikt worden als startaccu. Hierover zijn vele websites gevuld en verhalen geschreven. Ook hier kan ik je niet echt een richting opsturen en raad ik te googlen.


Alternatief voor de Optima YellowTop
Een willekeurige startaccu bedoeld voor je auto is in principe al afdoende. Mocht je met dezelfde overwegingen zitten als ik waarbij ik ietsje meer Ah wil hebben in de accu, dan red je het vast om een goede accu te vinden!

Geef een reactie