De M90 slaapzak

Enige jaren geleden zocht ik een warme slaapzak voor kampeertrips. Zo kwam ik bij de M90 leger slaapzak van de Koninklijke Landmacht terecht.

Enige jaren geleden wilde ik een warme goede slaapzak hebben en na heel veel internet-zwerftochten kwam ik bij De M90 leger slaapzak van het Koninklijke Landmacht. Deze werden tot 2007 gebruikt en is meer dan alleen een slaapzak. Het is een slaapsysteem. Ik gebruik hem in mijn bus als het echt heel koud is en voor kampeertrips zonder de bus.

Waterdichte hoes, slaapzak en lakenzak

Het is een behoorlijke pakket en hierboven zie je hem ingepakt in de camouflage zak. Met straps kan je het geheel wat comprimeren, maar het blijft een slaapzak die 4,5 tot 5kg weegt. Het is goed op mijn BMW R1200GSA motor mee te nemen of in de auto, maar je gaat er niet mee wandelen.

De slaapzak houdt je in leven tot een temperatuur van -30, maar niemand zegt dat je het dan niet meer koud zal hebben. Comfort temperatuur zal, denk ik, -15 graden zijn, maar dat is ook sterk afhankelijk van waar je slaapt en waar je op slaapt.

De slaapzak bestaat uit een aantal delen:

  • Goretex buitenhoes. Zweet er uit, dauw er niet in. Daarnaast is het ook wind dicht. ik heb een paar keer buiten gelegen zonder tent of andere vocht-barriere en ik heb prima geslapen. Ik hoor ook veel verhalen van mensen die klamme/vochtige kleren tussen de buitenhoes en de slaapzak stoppen. Zo hebben je kleren de kans om wat te drogen.
  • De slaapzak. Hij is behoorlijk dik en warm. Er is een ritssluiting aan de voorkant en aan de slaapzak zit de buitenzak en de lakenzak vast met drukknopen. Als je draait dan blijft alles op zijn plek zitten. Hij is lekker warm en met een hoofd bedekking kan je alles isoleren behalve je gezicht. Tochtflappen zorgen er voor dat er weinig tot geen warmte via de ritsen verloren gaan.
  • De lakenzak. Fijn om de binnenkant af en toe in de was te kunnen gooien. Zo blijft alles fris. De slaapzak is zo warm dat je er soms wel een beetje in zweet.
  • De inpakhoes. Handige compressiezak. Hiermee kan je het ingepakte geheel nog iets kleiner maken.

Aanrader dus! Als gewicht geen issue is en je wel graag warm buiten slaapt. ik lag één van de eerste nachten in de M90 naast Bas. Die was zo onder de indruk dat hij er meteen ook ééntje haalde.

Maak niet de fout dat je de zomer versie haalt. Gewoon de klassieker. Heb je het warm zet je de rits een stukje open of doe je de hoodie van de slaapzak niet om.

Zie ook hier een review van de slaapzak door een motorrijder.
De slaapzak is bij elke redelijke dump te koop.

Geef een reactie