Onze Noorwegen ideeën

Onze Noorwegen ideeën voor de trip in september 2016 met de witte syncro. De eerst serieuze vakantie die we gepland hebben. Door Noorwegen heen. 4.000km

Een steeds veranderende blog-post met ideeën voor onze Noorwegen trip.

De Route

Petra had wat punten aangegeven waar ze graag heen wilde.
Aantal km’s:

  • Heen/terug reis – 970km
  • In Noorwegen – 2.344km, rode route
  • In Noorwegen – 1.945km, rode route + geel gedeelte
  • Totaal – 4.283km / 3.883km

Duur:

  • Heen/terug reis, volgens navigatie 9,5 uur. Praktijk 11 uur.
  • In Noorwegen 2.312/80 = 29 uur, in 12 dagen = gemiddeld 2,5 uur rijden per dag.
  • van 3 september t/m 17 of 18 september

Preikestolen

Na 311km, ongeveer 12,5% van de route.

Je moet vanaf de parkeerplaats ongeveer twee uur lopen naar de zogenaamde preekstoel terwijl het maar 6km is. De wandeling, met een hoogteverschil van 340m, begint bij de parkeerplaats van Preikestolhytta/Preikestolen fjellstue. De ‘stoel’ steekt 640m boven het water uit en geef je een mooi uitzicht over het Lysefjord. Vanwege de drukte is het verstandig om heel vroeg te vertrekken. Er zijn drie routes die je als alternatief kan terugnemen, even checken voor een kaartje.

links:

Kjeragbolten

Na 219km, ongeveer één tiende van de route.

De Kjerag wandeling is 2,5 uur enkele reis, het is dus vrijwel een dagtocht en is een stuk minder massaal bezocht dan de Preikestolen. Het temperatuur verschil vanwege de hoogte kan soms wel 7 graden schelen, vanwege het hoogteverschil van 715m, goede kleding is dus nodig. Bekend is de foto met de grote steen die op ongeveer 1.000m boven de grond tussen de rotsen is geklemd.

links:

Trolltunga

Na 536km, ongeveer één kwart van de route.

De tong van de trol is een lange uitstekende rots die 700m boven de rest uit steekt. Het idee is vergelijkbaar met de Preikestolen, met echter een ander uitzicht en een hele andere wandeling er naar toe. Het is wel een enorme klim, kan druk zijn en de rots steekt uit over de rest. De wandeling is 4,5 uur enkele reis en is rond de 11 a 12 km met een hoogteverschil van 800m. Vooral het eerste stuk schijnt zwaar (steil) te zijn.

links:

The Flåm valley by train

Na 717km, ongeveer één derde van de route.

Eén van de mooiste treinritten in de wereld volgens sommigen. Je rijdt door 20 tunnels en gaat in een uur tijd een flinke berg omhoog. Het is tevens 1 van de steilste spoorwegen met een hoogte toename van 1m per 18m rails. Hoe je terug gaat mag je zelf weten, je kan een retour ticket boeken, fiets huren of terug wandelen. Een retourtje kost NOK 440 (ongeveer €48) en een enkeltje NOK 340 (ongeveer €36), en een enkele reis duurt ongeveer een uur.

links:

Gletsjer bezoeken

Na 852km

Gletsjers zie je niet zo vaak waar wij wonen, dus als we in de buurt komen moeten we natuurlijk de kans aangrijpen om er eentje te bezoeken. De meeste en grootsten liggen in het Noorden, maar Jostedalsbreen is redelijk goed te bezoeken. En het is toch een redelijke gletsjer met 490 vierkante kilometer.

links:

Wegen van Peer Gynt’s geboorte regio

Dankzij een motorjournalist kwam ik op een lijstje van 10 mooiste routes in Noorwegen. De Peer Gyntvegen stond hier ook tussen. Zoeken op Google afbeeldingen geeft mooie plaatjes wat een welkome afwisseling is op de indrukwekkende fjords. de weg is open van 1 juni tot de sneeuw weer komt. Enkel zomers kan je het berijden.

links:

Geef een reactie