Brandstof verbruik bijhouden

Ik vind het leuk om mijn tankbeurten bij te houden en te checken hoe (on)zuinig de bus loopt, het brandstof verbruik bijhouden.

Volgens mij doet iedereen het wel een beetje, al reset je de dagteller bij het tanken. Iedereen houdt het aantal kilometers bij en wat hij of zij tankt. Ik heb het altijd wel gedaan, maar omdat het soms wat gedoe is met excel of de iPhone variant; numbers, ben ik er niet heel consequent in geweest. Tot nu, want met iOS shortcuts is het heel simpel bij te houden. En dat gebruik ik dus.

Via een spreadsheet

Mijn oude methode was via Apple Numbers of voor non-apple gebruikers een excel-sheet;

Je kan een variant hier downloaden:

Via opdrachten op Apple apparaten

Maar het bleef een gedoe om het bij te houden, vooral als de regels op zijn. Apple had een programma overgenomen en heeft nu Shortcuts of Opdrachten ingebouwd en ik gebruik deze hier voor. Wil je hier meer over weten dan kan je er hier een (introductie) filmpje over kijken. Ik ga je hier niet leren hoe het werkt. Dat kan YouTube veel beter.

Tank registratie via Shortcuts

Benodigdheden

iPad en/of iPhone is verplicht. Dit is een Apple product, dus vandaar. Een iPhone heb je vaker bij je, maar via een iPad kan het ook, of allebei.

Shortcuts app, bij mij kwam hij automatisch er tussen. Maar anders gratis te downloaden via de App Store.

Data Jar is een handige database (informatie opslag) tool die op je iPhone of iPad kan draaien. Het is gratis te downloaden.

Een alternatief van Data Jar is dat je de informatie weg schrijft naar een tekstbestand, maar dat is later niet makkelijk te raadplegen tenzij je daar weer iets omheen schrijft.

Een lijstje van termen

In het komende stuk kom je wellicht wat termen tegen wat misschien onduidelijk kan zijn. Dus ik zal even een overzichtje maken van wat het is. Ik ga niet uitleggen hoe shortcuts werkt, maar een klein beetje context kan geen kwaad.

EngelsNederlandsBeschrijving
dictionarywoordenboekeen verzameling van informatie waar elk stuk informatie wordt opgeslagen met een; sleutel – waarde oftewel key – value.
Zie het als een tabel met twee kolommen.
– set– schrijfZet de waarde in een woordenboek/dictionary met de sleutel/key als index. Overschrijft de waarde als hij al bestaat.
– get– haalHaal de waarde op uit een woordenboek/dictionary met de sleutel/key als index.
listlijsteen verzameling van informatie zonder een extra kolom voor beschrijving. Zie het als een tabel met één kolom.
if..
otherwise..
end If
als..
anders..
einde als
een stukje code waar je iets voorwaardelijk kan doen en ook als de voorwaarden niet gehaald worden.
textteksteen plek waar platte tekst wordt gebruikt. Zo kan je er tekst aan vast plakken of twee waardes aan elkaar plakken

Het registreren zelf

Nu moet je een shortcut maken. Ik zal hieronder de beelden laten zien van mijn shortcut. Deze plaatjes heb ik op mijn iPad gemaakt omdat het mooi duidelijk is, op een iPhone ziet het er iets anders uit.

Ik heb zelf twee auto’s; een Landcruiser en de bus genaamd Murphy. Dus ik begon met een keuze menu voor welke auto ik heb.

In de Data Jar app heb ik twee ‘lists’ oftewel ‘lijsten’ die beginnen met fuel_xx waar de xx vervangen wordt door de auto die ik gekozen heb. Als de lijst nog niet bestaat wordt hij aangemaakt.

Dus als we de gekozen waarde hebben dan plakken we er ‘fuel_’ voor en halen de waarde op van het woordenboek. Om vervolgens de laatste waarde uit de lijst te halen. De km-stand van deze waarde helpt met het uitrekenen hoeveel kilometer is afgelegd sinds de laatste tankbeurt. Door de huidige kilometerstand te gebruiken en de waarde van de laatste item er af te trekken weten we de afgelegde afstand.

In mijn registratie neem ik ook maar het tankstation mee.
Geen idee waarom, wie weet heb ik er wat aan, dus weer een Dictionary om uit te kiezen.

Als ik dan ‘Anders’ heb gekozen wil ik mezelf de kans geven om het met de hand in te vullen. Vandaar het ‘#’ en de check er na.

Verder heb ik nog wat vragen voor mezelf wat ik op sla. Een bijzonderheid kan bijvoorbeeld zijn: “3 nachten standkachel”. Dat verklaart dan het hogere verbruik.

Als een nerd zoals ik ben vraag ik ook de locatie gegevens op van mijn iPhone zodat de GPS coordinaten kan opslaan. Lokatie is een dictionary of woordenboek en latitude, longitude zijn sleutels met specifieke waarde. Met text kan ik de twee verschillende waardes aan elkaar plakken.

Als ik de liters weet en de afgelegde kilometers kan ik het verbruik uitrekenen. Door het af te ronden op tiendes (tenths) krijg ik geen getallen met veel cijfers achter de komma.

Alle gevonden informatie wordt in een woordenboek (dictionary) gezet wat uiteindelijk toegevoegd wordt in Data Jar. De text is dezelfde text in het begin waar we ‘fuel_’ voor de auto plakten.

Op mijn Mac staat geen Data Jar. Dus als ik een keer op mijn Mac wil checken wanneer ik voor het laatst getankt heb kan ik ook kijken in mijn agenda.

En als feedback geef ik nog even het verbruik terug.

Geef een reactie