Isolatie in de pop-top

Je kunt het tentdoek isoleren. Hiervoor kan je iets kant en klaar kopen, maar je kan de isolatie in de pop-top ook zelf maken.

Op het Amerikaanse VW forum; thesamba.com kwam ik een draadje tegen over een zelf te maken isolatie voor een pop-top doek. Ik vertaal het even en converteer de inches naar cm’s. Voor het originele draadje vind je hier; Pop top insulation. You can do it!.

Een vertaling van de post;

Van een rol reflecterend en isolerende folie snijd je drie secties.
Je houdt hier wel veel van over. Hieronder zie je de maten vertaald uit het Amerikaanse meet systeem (inches), dus vandaar dat het zo specifiek qua cm’s is, ik wilde het niet afronden.

 • De zijkanten zijn
  • 226,06cm lang aan de onderkant
  • 210,82cm lang aan de bovenkant
  • 25,4cm hoog aan de achterkant
  • 109,22cm hoog aan de voorkant
 • Het voorpaneel is 127cm x 109,22cm.
 • De achterkant van het pop-top doek is open voor ventilatie en heeft geen isolatie paneel.

Eenmaal gesneden, kun je het beste strijkt u wat stof plakken op plekken waar straks de drukknopen geplaatst worden. Dit voorkomt dat het wat kwetsbare isolatie-materiaal scheurt.

Zorg ervoor dat je markeert aan welke kant / voorkant de drukknopen moeten worden bevestigd. Het zou zonde zijn om deze aan de verkeerde kant te plaatsen!

Gebruik een eenvoudige druk knopen set die je met een hamer kan bevestigen. En druk deze door de zijpaneeltoppen (door de plekken met de stof heen).

Gebruik voor de naar voren gerichte delen van de zijpanelen de drukknopen om klittenband te bevestigen, dit zijn strips van 15 cm lang.
Plan dit zorgvuldig zodat het goed uitgelijnd is met het klittenband op het voorpaneel later.

Ik heb (2) vrouwelijke drukknopen aan de bovenkant gebruikt en (2) (elk geslacht) drukknopen om vast te houden het klittenband aan de voorkant te bevestigen zodat via klittenband het isolatie paneel bevestigd wordt. (Zie de foto’s in de bijlagen)

Boor het gat voor de mannelijke drukknopen op de bovenrand van de pop-top voor. Gebruik roestvrijstalen schroeven in de mannelijke snap. Nogmaals, plan voorzichtig aangezien u slechts 1 poging hebt, of straks een pop-top rand als gatenkaas hebt.

Gebruik dubbelzijdige 3M-kleefband voor zwaar gebruik om de (borstelstrip) klittenband aan het isolatie voorpaneel vast te maken.

Dat is alles.
De isolatie panelen zijn gemakkelijk te installeren en kunnen goed worden opgeborgen achterin op het bovenbed. Isolatie houdt de warmte vast en die opening aan de achterkant zorgt toch voor ventilatie.

Hier een originele post met foto’s (of download deze PDF);

Van de originele poster van thesamba.com.

Geef een reactie