“Waar slaap je dan?” vraagt iemand me. Ik denk na en grijns: “Onder het viaduct, bij Madurodam.” Mijn collega kijkt me niet begrijpend aan. “… in mijn Volkswagen busje.” voeg ik er aan toe.
“Ah een camper?” reageert hij dan. Ik denk aan mijn bus die nog steeds afgebouwd moet worden. Van binnen en achterin is de slaapbank het enige comfort en ik reageer met; “Uhm, ja zoiets.”
Ik kan slapen waar ik parkeer.
En dan ben ik aan het wildkamperen.
Wildkamperen is eigenlijk niks anders dan kamperen op een plek die daarvoor niet is aangewezen. Gewoon wild ergens waar het jou uitkomt. Mag dat dan zomaar? In theorie; ja dat mag zomaar, in de praktijk mag het helaas niet overal.
Gemeentes hebben namelijk vaak een A.P.V., oftewel Algemene Plaatselijke Verordening, waarin ze een aantal richtlijnen en regels vastleggen. Dit doen ze om overlast en andere problemen te voorkomen. Vaak staat in de APV dat je niet mag kamperen buiten de daarvoor aangewezen gebieden.
-Voor de letterlijke tekst lees: APV en zo de kampeerregels
In andere landen zoals Frankrijk, de Scandinavische eilanden, Schotland en nog een aantal mag je wel wildkamperen. Vaak zijn er regels dat je geen vuur aan mag steken, uit het zicht moet staan en natuurlijk moet je geen troep achter laten. Helaas laat men regelmatig troep slingeren of zelfs dat mensen in de bosjes poepen, wat anderen kunnen tegen komen.
Helaas lees ik veel te vaak dat ongecontroleerde campings, zoals paalcampings, een zooitje worden omdat mensen niet meer gewend zijn hun troep weg te gooien. Zelf kampeer ik regelmatig ‘wild’ en zorg ik er voor dat ik geen overlast veroorzaak en dat ik niet opval.
Mijn broer Bart vertelde dat hij zelfs in een stadspark heeft geslapen in zijn tentje. Hij zei; “Als je laat komt en op tijd weer weg bent valt het niemand op.”
Ik heb wel wat tips waardoor je makkelijker en prettiger kan wildkamperen;
- Slaap niet langs de snelweg
- Check de mooie plekjes via Google Satelliet beelden of Streetview
- Zorg dat je niemand tot last bent.
Jed van Campervan Culture vertelt …
… nooit klopt er iemand op de bus midden in de nacht en warempel tijdens dit tripje wordt er luid geklopt. De mensen blijken verdwaald te zijn en waren dankbaar andere mensen te zien.
Jed steekt wel altijd een vuurtje aan bij zijn kampeerplek, maar zorgt er voor dat niemand het nog kan zien. Hieronder vertelt hij wat wildkamperen is
Meer over wildkamperen, avonturen met een T3 syncro of handige spullen, neem vooral eens een kijkje op Campervan Culture.
Tips voor slapen in de bus
Standaard kan je in een VW T3 Westfalia vier mensen laten slapen. Maar is dat wel zo prettig? Slaap je boven? Beneden? Een vriend van mij heeft zijn ruimte beneden opgeofferd aan laadruimte en slaapt onder zijn klapdak. Als je stiekem wilt kamperen (stealth camping) is het misschien beter om het klapdak naar beneden te laten. Dan valt het niet zo op.
Ventileren, maar let op muggen
Het is fijn om een raampje open te zetten tegen condensatie. Mensen stoten een hoop vocht uit en ’s ochtends vind je dat terug aan de binnenkant van de ramen. Met ventileren kan je het ergste voorkomen. Wij sliepen een keer in een BMW station en dankzij het ventileren kwamen ook een hoop muggen binnen, dus wellicht is het slim om muggengaas op te hangen.
Gordijn
Je kunt ook de leefbare ruimte kleiner. Als je een deken ophangt achter de voorstoelen hoef je minder kubieke meter te verwarmen en je kan al je troep dumpen op de voorstoelen, buiten je leefruimte. Mensen kunnen ook wat minder makkelijk naar binnen kijken kijken en als je stiekem ergens slaapt valt dit gordijn minder snel op dan een gordijn achter het voorraam.
Kou
In hele koude nachten slaap ik, als ik alleen ben, in mijn M90 slaapzak. Hier vertel ik er wat meer over. Als we met z’n tweeën slapen is een extra wollen deken wel handig. Ik heb een standkachel in de bus, maar misschien heb jij wel andere verwarming? Zorg als je verbranding in de bus hebt dat je goed ventileert en liever niet gaan slapen met de verwarming aan. Bij mijn standkachel gaat de verwarmingslucht naar buiten via een uitlaat, dus ik heb er niet veel last van. Let op dat de standkachel wat herrie kan maken en dat is misschien vervelend voor de buren.
Zelf slaap ik met mijn hoofd aan de binnenkant en niet tegen de achterklep aan. Ik heb altijd het gevoel dat het daar kouder is en het is verstandig je hoofd warm te houden. Nog een tip is wellicht de thermo matten tegen de ramen.
Herrie
Allerlei geluiden van buiten kan je niet zoveel aan doen. Maar in de bus wel. Heb je een omvormer die tikt? Een verwarming die steeds aanslaat? Een koelkast waarvan de compressor steeds aanslaat? Denk er eens aan om de geluiden te isoleren en let er op bij aanschaf. Misschien kan je de koelkast bij de voorstoelen zetten achter het gordijn zodat je het wat minder hoort?
Recht staan
Een aantal campers hebben blokken onder de wielen zodat ze waterpas staan. Zelf ben ik niet zo’n probleem-slaper, ik let er wel altijd op dat als ik schuin sta mijn hoofd hoger zit dan de rest van mijn lichaam. Je kan op strategische plaatsen een waterpas op de vloer monteren om zo recht te staan.