Koken in/rond de bus
In de standaard VW T3 Westfalia heb je één en soms twee tafeltjes die je kan gebruiken in de bus en zo kom je aan een aanrecht en als je de standaard pijp gebruikt kan je een tafel bij de bank en bij de voorstoelen zetten als eettafel.
Westfalia heeft een keukentje bij een standaard camper inrichting. Waar een fornuis en wasbak in zit. Om het compleet te maken is er ook een watertank en een gastank.
Als je geen standaard inrichting hebt dan ben je vrij om zelf wat in te bouwen. Met een Coleman brander, met een inductie kookplaat of een diesel kookplaat.
Als je besluit om butaan/propaan te gebruiken om te koken let dan ook op de temperatuur. Als de tank zich bevindt rond of onder de tien graden heb je kans dat de butaan de tank niet uit komt. Bij koken door een brandstof te verbranden moet je goed opletten dat je goed ventileert. Ik heb een lijstje gemaakt van kook opties;
– lees er hier meer over; Koken in de bus
Zelf heb ik er voor gekozen om op een Coleman benzine fornuis te koken. Zo kan ik binnen koken en als ik hem uitneembaar maak bij mooi weer ook buiten koken. In principe zullen we dan op wasbenzine, Coleman-benzine of Aspen blauw (alkylaatbenzine) koken, maar in noodgevallen kunnen we ons potje ook opwarmen met benzine en dat is overal te krijgen.
– Zie hier een discussie over koken in de bus op het bus-forum.
Eten
We hebben het al over koken gehad, als het vers is moet het ook bewaard worden en dat eten moeten we ook kunnen bewaren. Tegenwoordig stoppen we alles in een koelkast maar aan boord van een bus zijn de koelkasten vaak klein. Dus het is verstandig om ook andere methodes om voedsel te bewaren te gebruiken. Denk aan drogen, zuren, zouten en inmaken.
– Lees er hier meer over; Wecken voor onderweg
Een koelkast in de bus kan je voor twee technieken kiezen; absorptie of compressor. Het voordeel van absorptie is dat deze op 220V, 12V en gas werkt. Je kan dus zonder stroom toch alles gekoeld houden. Daarnaast is absorptie zonder bewegende delen stiller. Een compressor koelbox heeft als voordeel dat het beter koelt en je krijgt meer rendement voor de energie die je er in steekt. Een absorptie koelkast heeft een beperkte koeling, het kan ongeveer 25 graden koelen ten opzichte van de omgeving. Dus als het in je busje 30 graden is, dan is de binnenkant van je koelkast 5 graden. Allebei heeft zo zijn voor en nadelen en voor eenieder om uit te zoeken wat bij hen past. Uiteindelijk hebben wij een Engel gekocht.
– Lees hier meer over koelkasten; Compressor koelbox test
– Lees hier meer over onze keuze voor Engel
Energie bronnen
Of je nou de bus wil verwarmen of wilt koken, je hebt een energie bron nodig. Onze regering wil graag dat we alles thuis via elektriciteit doen maar met de beperkte accu-capaciteit waar de meeste campers mee kampen is dat niet altijd mogelijk. Wat zijn de alternatieven?
Gas
Brandstof voor het koken, verwarmen, verlichten of als het om een camper gaat voortdrijven kan je bij ons thuis uit het gas halen. Dit geeft een mooie schone verbranding en is makkelijk te beheersen. Gas moet je altijd uit een netwerk halen. Al is het een gasfles bij een winkel of tankstation, LPG van een tankstation. Of natuurlijk gas via een thuisaansluiting. Of uit de winkel uit een wegwerpverpakking.
Benzine/diesel
Een alternatief is benzine of diesel, maar ook hier kunnen we niet zonder een netwerk van leveranciers. Daarnaast is deze brandstof niet zo schoon qua verbranding als gas. Coleman Fuel Stoves waarschuwen ook om ze niet binnen te gebruiken. Natuurlijk kan dit wel, maar niet zonder gevaren. Je zal goed moeten opletten dat je ventileert en alle verbrandingsgassen niet in je huis/camper/tent laat hangen.
Hout
Het volgende alternatief is hout. Dit kan je overal sprokkelen en vinden. Ik zie regelmatig pallets bij het huisvuil en in containers liggen. Als deze werkelijk bestemd zijn om weg te gooien kan je in een uur tijd genoeg brandhout vinden om een week op te koken en je huis beperkt op te warmen. Je moet alleen wat oplettend zijn waar regelmatig zulke pallets liggen en een goede zaag hebben om ze snel in brandbare blokken te zagen. In een bos is het natuurlijk ook eenvoudig om hout te vinden. Het is niet altijd verstandig om gezonde bomen te kappen, als je een beetje zoekt vind je genoeg zwerfhout. In een busje is een kachel, fornuis een goed idee.
Elektriciteit
Vroeger zou het verhaaltje af zijn, maar de techniek tegenwoordig geeft ons ook de mogelijkheid om elektrisch te verwarmen en koken. Een elektrisch kacheltje bestaat al decennia, maar het elektrisch koken wordt pas sinds de jaren ’70 toegepast en in de laatste 10 jaar wordt het steeds populairder. Waar je bij hout nog een bron nodig hebt, heb je bij stroom niet persé een bron nodig. Zon is overal, riviertjes zijn overal en rondrijden kan overal. De accu capaciteiten en het rendement van bijvoorbeeld zonnepanelen zijn zo toegenomen dat koken en verwarmen op stroom een optie is.