De WC
Veel mensen die in een bus wonen krijgen de vraag; “Hoe ga je naar de WC?” Als iets makkelijk is te doen off-grid is het wel naar het toilet gaan. Er is altijd wel een bosje of een hoekje waar je je behoefte kan doen. De vraag is echter, is het wenselijk voor andere mensen? Er zijn camperplaatsen waar ze een bord opgehangen hebben wat verbied je behoefte in de bosjes te doen. De overlast werd te erg.

Hoe kan je dan naar de WC? Je kan in een huis of grote camper best je eigen WC meenemen. Dan ben je nog wel gebonden aan een soort grid van dumpplaatsen van de bak die in zo’n toilet zit. Een alternatief kan een emmer met een zak zijn waar je af en toe houtzaagsel of kattengrit in gooit tegen de luchtjes. Dan kan je periodiek de zak bij het afval weggooien.

Als je off-grid woont kan je ook gebruik maken van een septische put of beerput. Hierin wordt alles gedumpt en uiteindelijk door bacteriën afgebroken. Belangrijk is dan dat je geen chemische spullen door het toilet spoelt (zoals chloor) omdat dit de bacteriën cultuur om zeep helpt. Als de bacteriën goed hun werk doet dan hoeft een beerput zeer zelden geleegd te worden.

De beste oplossing is misschien nog wel een compost-toilet. Deze neemt wat meer ruimte in beslag en doet eigenlijk hetzelfde als de beerput, maar dan op kleine schaal.