Het bankje

Het bankje

Extra zitplaatsen

Dirk van de Facebook groep ‘Volkswagen T3 liefhebbers’ plaatste een advertentie voor een extra bankje in de bus. Deze komt tussen de achterbank en de voorstoelen en geeft je de mogelijkheid om twee mensen extra mee te nemen.

Ik vind het een groot voordeel als ik een keer met zes personen in de auto zit of als we met 4 of 5 mensen op wintersport gaan. Ik vind eigenlijk dat je als passagiers op de achterbank te ver van de bestuurder zit om nog gezellig met elkaar te kunnen praten. Daarnaast kan je ter plaatse het bankje uitnemen en hem gebruiker als een extra zitje naast de bus. Als hij in de weg zit kan je hem er zo uit schuiven en ergens opbergen. Als je een lange rit moet doen kan je zelfs het bankje achterstevoren plaatsen en zo met de achterbank en het tafeltje tussen in een potje gaan kaarten.

Je hebt twee maten. Eentje die de hele breedte van de bus beslaat en hier kunnen drie personen op zitten en eentje die twee personen breed is. Deze laatste heb ik, omdat ik er nog een keuken naast ga maken.

Opnieuw bekleden

Intussen is de oude verrookte stof van de bank gehaald en heeft Meneer Sam een originele stof gevonden en de bank opnieuw bekleed. Het was een oud vies bruin bankje met een verroest onderstel, maar intussen een mooi fris blauw bankje met wit onderstel.

En zijn we het bankje gaan ophalen. Voor de grap het 1 en ander gefilmd!

Nu het volgende… hoe installeer je zoiets? Toevallig heeft Chad, van “Living the van life“, een bankje op de kop getikt en legt uit hoe je zoiets moet installeren. Interessante video. Hij heeft sowieso wel een leuk kanaal, maar ouwehoert wel veel :P. Een uitgebreide video, 23 minuten, maar wel leerzaam:

Het bankje wordt geïnstalleerd in de bus. Ik had een mooie betonplex plaat die ik uit de bus haal om de rails direct op de vloer te bevestigen. De eerste gaten zie je al in de vloer zitten en geeft je de mogelijkheid om de rest van de gaten te maken. Er zit een klein gaatje in de rails waardoor je weet welke kant (die met het gaatje) bij de schuifdeur zit. Met 6 bouten, moeren en plaatjes kan je dan de rails vast zetten. Grappig is dat de remleiding precies een bocht maakt waar ik een gat boorde. Terwijl mijn bus nooit deze optie heeft gehad.

rails met een rubberen mat

rails met een rubberen mat

De RDW keurde het bankje goed. Ik had voor de zekerheid de folder meegenomen om te laten zien dat het vanuit de fabriek aangeboden werd. Omdat de bus van voor 1993 was moest het alleen deugdelijk bevestigd was. Met die rails zat het goed vast. Het was wel een beetje klooien omdat de rails voor een Caravelle leek te zijn en het bankje voor een camper was. Maar niets wat een boormachine niet op kon lossen.