narcoseHeel af en toe hoor je verhalen dat men is overvallen en dat ze bedwelmd waren met narcose gas. Er was namelijk ingebroken en niemand heeft iets gehoord, dus ze moeten wel bedoeld geweest zijn? Ik heb begrip voor alle mensen die een onprettige situatie hebben meegemaakt en dat ze hier verklaringen voor willen hebben. Persoonlijk geloof ik niet in een overval door narcose-gas. Gas om mensen te bedwelmen is niet eenvoudig aan te komen, je hebt een hoog risico dat je te veel (mensen gaan dood) of te weinig gas (mensen worden wakker) gebruikt. Daarnaast moet je in een ruimte van een camper behoorlijk wat gas spuiten om tot bedwelming te leiden.

Een verhaal van Fred Leem bleef me ook bij en gebruik ik soms als onderbouwing;

Beste allemaal,

Ik ben als anesthesioloog verbonden aan een groot ziekenhuis in Nederland, geeft per jaar gemiddeld 1200 keer narcose en doe dit vak al 12 jaar. Zelf ben ik ook een trotste camperbezitter en eveneens zeer voorzichtig als het om diefstal en inbraak gaat.

Maar….1 zaak moet mij van het hart.
Mij verbaasd het heel erg op welke manier deze boefjes te werk gaan. Narcoses in welke vorm dan ook (lachgas, Halothaan, Isofluraan of sevofluraan, meer is er echt niet) is vluchtig en zeer moeilijk stuurbaar. Men heeft hele grote hoeveelheden nodig om een persoon, zonder gebruik makend van professionele apparatuur, in “slaap” te maken. Denk hierbij aan een 30 liter cilinder voor een narcose met lachgas. Tevens zijn de andere narcosemiddelen niet te betalen. 1 flesje Sevofluraan kost per 200 ml ongeveer 250 euro, en niet verkrijgbaar in de handel.

Mijn verbazing is groot als boefjes dit soort middelen gebruiken voor een paar pasjes. Graag zou ik met die mensen in contact willen komen die dit daadwerkelijk meegemaakt hebben en vanuit medisch oogpunt de zaak door willen spreken wat met name de rest na verschijnselen waren na het ontwaken. Bij grote hoeveelheden narcose middelen in welke vorm dan ook heeft een negatieve werking op het menselijk lichaam.

Nogmaals vind ik het zelf moeilijk te geloven dat het in al dit soort gevallen echt gaat om narcose middelen. Men moet echt honderden liter lachgas inspuiten om iemand onder zeil te krijgen, met alle kieren en gaten afgeplakt, daarna mag er geen deur meer opengemaakt worden omdat het zeer snel vervliegt en vermengd met de buitenlucht.

Tevens zouden de boefjes dan gasmaskers moeten dragen. En dit allemaal voor een paar pasjes??? Ik zeg niet dat de verhalen niet berusten op onzin, maar wel als het de narcosemiddelen aangaat. Wat dan wel het bedwelmende geeft, lijkt mij meer op een inbraak met binnendringing en bedwelming met een propwatten/doek met chloroform/ether. Hier zal ook geen alarm tegen helpen, dit gaat snel efficiënt. De concantratie van beveiliging zal moeten liggen op inbraak van buiten af en niet zozeer vertrouwen op een narcosealarm.

Groetjes
Fred.

En nog een ander bericht;

Beste Bram,

Op het camperforum van www.campersite.be kwam ik het volgende geposte  bericht tegen. Of de berekening klopt kunnen we natuurlijk niet voor instaan.

“Wat er precies gebeurt bij de overvallen met mogelijk betrokkenheid van narcose gassen, blijft onopgehelderd. Ik heb eens de goedkopere producten die overvallers misschien zouden kunnen gebruiken, op een rijtje gezet. De hoeveelheid product nodig in de motorhome is berekend op een Kampeerauto binnenvolume van 10 m³.

Product Staat
bij 20gr
Concentratie nodig
voor narcose
Hoeveelheid nodig
in camper
Chloroform Vloeistof 100 g/m3 1 kg
Lachgas Gas 50% 5 m3
Halothaan Vloeistof 60 g/m3 600 g
Ether Vloeistof 300 g/m3 3 kg

Opmerkingen

 • Lachgas
  • De 5 m3 die nodig zijn om de kampeerauto te vullen, vereist een gasfles van 25 liter (bij een druk van 200 atm).
  • Zeer vlot verkrijgbaar (wordt gebruikt in race wagens en de melkindustrie, kan zelf gemaakt worden uit ammonium nitraat).
  • Niet brandbaar bij kamertemperatuur.
 • Halothaan
  • Vrij duur (een bron geeft aan: $70 per kg)
  • Niet brandbaar
  • Werd gebruikt door de Russen in het theater in Moskou tijdens de gijzelneming door Tsjetsjenen om deze te verdoven (samen met een slaapmiddel). Dit product is dus gebruikt geweest in grote ruimten.
 • Ether (Ethyl ether)
  • Zeer goedkoop (spuitbusjes van 250 mL).
  • Zeer gemakkelijk verkrijgbaar in bussen voor het starten van dieselmotoren.
  • Zeer ontvlambaar. Inbrekers lopen waarschijnlijk niet graag het risico op ontploffing.
  • 12 spuitbusjes nodig om de kampeerauto te vullen.

De hoevelheden die nodig zijn om een overval te plegen zijn te groot om praktisch inzetbaar te zijn. Alleen de hoeveelheid Halothaan is vrij klein: 600 gram is slechts 300mL vloeistof. Maar de kostprijs is hoog.

Besluit

De overvallen met narcose gassen gebeuren waarschijnlijk niet door inspuiten in de kampeerauto.
Er moet een ander systeem in werking zijn. Wat dan wel? Blijft onopgelost.

Deze verhalen komen van Camperverhalen.info.