Straks heb ik een bus… En daar wil ik alle luxe in hebben die ik thuis heb. Gewoon 230V als ik het nodig heb, alle apparaten kunnen laden en de auto kunnen starten na een tijdje stil staan. Ik heb aardig wat gezocht en uiteindelijk heb ik het volgende uitgezocht aan elektrische componenten in de bus:

Victron Multiplus compact 12v | 1600w | 70a

Multiplus compact 12v | 1600w | 70a

Victron MultiPlus Compact 12v | 1600W | 70A

In een busje wil ik graag de volgende dingen:

  • zuivere sinus omvormer voor 230v voorziening
  • wisselautomaat van paal naar omvormer (230v)
  • acculader bij paalstroom
  • accu onderhoud/druppellader bij paalstroom
  • afslaan van de omvormer bij lage accuspanning

En dit apparaat kan het allemaal in één kastje. De omvormer heeft weinig verlies en het is een mooi compact geheel. Daarnaast heeft dit apparaat een extra feature wat erg handig kan zijn. Als de paal begrenst is op 10A kan dit kastje de ontbrekende amperes die nodig zijn voor stroomvretende apparaten tijdelijk uit de accu’s halen.

Er is vast een goedkopere oplossing als je allerlei losse onderdelen bij elkaar zoekt, daar heb ik echter niet voor gekozen. Meer info over dit ‘toverkastje’: Victron Energy Multiplus 1200VA.


Victron Digital Multi Control

Control paneel

Victron Digital Multi Control

Een blauwe kast als hierboven is lelijk om naar te kijken in een mooi camper interieur, dus ik werk hem weg in een kastje. Het nadeel dan is dat je hem moeilijker bedient. Het kan soms zinvol zijn om de omvormer uit te zetten als je hem toch niet gebruikt. Dit paneel dient als een soort afstandsbediening wat je netjes kan wegwerken. Daarnaast biedt het ook toegang tot extra functies zoals het maximale ampère invoeren wat op de paal zit.

Lees er hier meer over: Victron Digital Multi Control Panel


Victron BMV 600S

Batterij meter

Victron BMV 600S

Het is handig om een meter te hebben voor de brandstof, dan weet je ongeveer wanneer je zonder zit. Hetzelfde geldt voor de accu en daar helpt deze monitor voor. Hiermee kan je uitlezen wat de huidige belasting is, hoeveel ampère/uur je hebt opgenomen. En hoe lang je nog toe kan met de huidige belasting en wat de werkelijke energie status is van de accu.

Lees er hier meer over: Victron BMV 600S
*update in 2018* Intussen zijn er wat updates;
De Victron BMV 700 en de BMV 712 smart
Deze hebben iets meer opties en mogelijkheden.


Victron Cyrix

Cyrix

Victron Cyrix

Hoe krijg je een huishoud accu geladen met de dynamo? Je zou denken dat je gewoon de kabels aan elkaar knoopt, maar dan trek je nog steeds de startaccu leeg. Dus je moet een slim systeem hebben dat de accu’s aan elkaar koppelt als de dynamo draait en los koppelt als deze niet draait. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden en ik heb voor deze gekozen. Hij schakelt als het voltage rond de laadstroom komt.

Meer info over deze accu-scheider: Victron Cyrix


Optima BlueTop 75Ah

Deepcycle accu

Optima BlueTop 2x75Ah

Elke camper heeft een huishoudaccu nodig en daar heb ik gekozen voor Optima accu’s. Deze kan tegen een veel verdere ontlading dan veel andere tractie accu’s. Ik heb hier speciaal voor de BlueTop gekozen omdat deze extra aansluitingen heeft. In principe hebben de YellowTop en BlueTop dezelfde interne opbouw en alleen een andere bovenkant verschilt. Ik heb gekozen voor twee 75Ah accu’s, de grootste die ze hebben. Dit geeft een capaciteit van 150Ah en met een ontlading van 80% heb je 120Ah tot je beschikking.

Meer info over de accu: BlueTop: OPTIMA Batteries


Optima YellowTop 45Ah

start accu

Optima YellowTop 45Ah

Een echte startaccu van Optima is rood, maar toch heb ik voor de gele gekozen. Een rode is gemaakt om vaak en veel startstroom te leveren. Mij auto zal dat niet nodig hebben. De gele accu is meer een huishoud accu, maar levert ook een behoorlijke startstroom. Een echte startaccu kan je maar 30% ontladen voordat hij beschadigt en een tractie accu (van Optima) kan 80% ontladen worden en theoretisch misschien wel 100%.

Als ik met een lege accu sta om wat voor reden is dan tenminste niet mijn accu stuk. En als ik mijn huishoud accu heb uitgeput dan heb ik nog een beetje noodreserve in de start accu.

Meer info over de accu: YellowTop: OPTIMA Batteries

meer ‘functionele camper’ posts