Interieur Floris bus leegMet een nog tamelijk lege VW bus zijn er talloze mogelijkheden hoe de bus ingericht kan worden. Vroeger was mijn bus een grijs-kenteken bus, dus geheel dicht achterin. Een verknipte Fransoos probeerde er een heel lelijk camperbusje van te maken met het interieur. Het enige wat hij goed heeft gedaan is rondom ramen plaatsen.

Gelukkig heeft de vorige eigenaar het interieur er weer uitgesloopt en nu kan ik met een schone lei beginnen, maar waar begin ik in hemelsnaam 🙂 Er zijn een hoop voorbeelden op internet waar inspiratie uit te halen valt. Hier plaats ik er een paar. Dit zijn algemene tips, uiteindelijke bruikbare ideeën vind je hier: Inspiratie voor mijn bus

Ideeën
Met alle onderstaande voorbeelden heb ik al wat kunnen brainstormen en heb de volgende ideeën gekregen. Als je web-links in deze tips gebruikt wordt een nieuw venster geopend. Je kan deze weer sluiten om terug te komen bij dit artikel.

 • De inrichting wordt lekker licht waardoor het ruim oogt. Ik zie bij heel veel voorbeelden dat een donkere inrichting het ruimtelijke gevoel weg neemt.
 • Ik zit met het feit dat achterin het raam bij mij aan de ‘verkeerde’ kant zit. Waar er bij een standaard interieur een hoge kast aan de kant van de keuken zit heb ik een raam zitten. Het is zonde om deze af te dekken dus de hoge kast komt aan de andere kant: die van de schuifdeur. Een lage kast ziet er ook goed uit op de foto’s, dus ik twijfel nog of er een hoge kast komt. Een voorbeeld van hoge kast zie je hier. Het voordeel van ruimte weegt wel zwaar…
 • Ik houd mijn 3-persoons multivan bank ook al kost dat wat kastruimte wat normaal naast de bank zit. Het voordeel is dat je drie-personen op de achterbank mee kan nemen. Hier moet dus wat kastwerk omheen gebouwd worden. Gelukkig kan je ook aardig wat kwijt onder de bank zitting. Zie hier een multi-van bank.
 • Boven de keuken komt een lang dun kastje waar het één en ander opgeborgen kan worden. Zoals je bij dit voorbeeld ziet.
 • Ik wil een uitneembare tafel, maar niet zoals je hier ziet, maar eentje die je op twee plekken kan zetten door een standaard. Westfalia had hier al een oplossing voor door een stang in een houder te schuiven. Hier zie je een voorbeeld. Als je aan de ene en andere kant van de keuken zo’n houder maakt kan je met de voorstoelen en achterbank afwisselend gebruik maken van de tafel. Zie hier een voorbeeld.
 • Er komt een klapdak in het dak. Het voordeel van staan, opruimen van dekens van het bed beneden en een extra bed is het meer dan waard.
 • Alles komt met LED verlichting om energie te besparen. De standaard verlichting in de balk als de deuren open gaan. Deze moet uit te schakelen zijn met een schakelaar achterin de auto zodat je mensen ’s nachts niet wakker maakt met een lichtbad. Hier en daar komt verder huisverlichting, met hier en daar een leeslampje.
 • De koelkast wordt niet ingebouwd zodat deze flexibel blijft. Ik heb hem niet altijd nodig en moet dus uitneembaar zijn.
 • De watervoorziening moet ook deels uitneembaar zijn. De vuilwatertank mag vast onder de auto zitten. De schoonwatertank komt dan binnen in een kastje te staan. Zo is deze makkelijk bij te vullen of schoon te maken en uit te nemen indien het niet nodig is.
 • Er moet een doorloop beschikbaar blijven tussen de voorstoelen. Daarnaast moeten deze ook kunnen draaien naar achter. Alhoewel het ok is als de bestuurdersstoel door een keukentje niet helemaal 180 graden kan draaien.
 • Achterin moeten de ramen geblindeerd zijn zodat er wat privacy is.

Nog wat gedachten met foto materiaal.


Dai Syncro’s interior build
Op een forum kwam ik een verhaal tegen van iemand die zijn interieur totaal verbouwde. Het is iemand die het er voor over heeft om zijn bus er goed uit te laten zien. Hier meer over de bouw van dit interieur. Een idee:


Dit is zelfs te bestellen tegenwoordig: Dubteriors.co.uk

Fuchur & Pandilea rock the World
Op Facebook trof ik deze inrichting. Het is wat gekleurd, maar desalniettemin erg netjes en strak.
Lees hier meer over de camper en de reizen van dit stel.

Bernd Jäger, VW T3 Syncro
Het is wat extreem, maar Bernd Jäger heeft een auto helemaal omgebouwd en opgeknapt en volgestopt met allerlei gadgets.

Hier het Autobild.de artikel waarin de auto wordt beschreven en de foto’s uit geleend zijn en hier een in het Nederlands gekopieerd artikel over deze auto.

Vanwurks.co.uk
Uiteraard barst het ook van de bedrijven die een complete interieur leveren. Daar betaal je dan natuurlijk ook voor, maar dan heb je helemaal geen zorgen meer. Ga naar Google en je komt een hele berg tegen, deze viel me erg op omdat het er strak uit ziet. Classic Interior for Volkswagen T25 from £2,095.00

Zithoek
Als je geen camper interieur nodig hebt en gewoon een handige zithoek bij je wil hebben:
T3 zithoek

Hier nog wat strakke voorbeelden van wat interieur


Meeste komen van deze site: evolution-campervan-interiors.co.uk

Standaard interieur
Hier wat beelden van het standaard interieur van bussen van camperinterior.webfotos.co.uk en hier en daar op het web.

Gadgets en extra’s

Een ander soort tentdoek
Het is mogelijk om een ander soort tentdoek te gebruiken in plaats van de staandaard effen varianten. Dat maakt de boel een stuk vrolijker.

tentdoeken van proud to pop

Hier vind je het bedrijf: Proud to pop.

Oventje
Coleman maakt een oventje dat je op een gaspit kan plaatsen. Hierin kan je lekker de croissants bakken voor die romantische lunch nadat je ergens in het bos hebt wild gekampeerd, of de broodjes afbakken etc. etc. Luxe dus! En hij vouwt helemaal op zodat hij weinig ruimte kost.

Kinderbedje
Het is mogelijk een extra bed voor een kind te maken boven de voorstoelen. Dit geeft je als ouder wat extra ruimte omdat je dan naar bed kan gaan zonder je zoon/dochter te storen. Natuurlijk kan hij/zij ook bovenin slapen, maar als je dat eng vindt (ivm vallen) of je hebt geen bed bovenin is dit een mooie oplossing.

vw logo in LED badgeVW logo
Nog een leuke aanvulling wellicht om in de wand binnen te verwerken. Eigenlijk is hij bedoeld ter vervanging van het gewone logo in de gril, maar dat vind ik persoonlijk dan weer niets.
een oplichtend VW logo


VW tent
Je kan altijd nog een tentje naast de auto zetten als je toch ruimte te kort hebt of niet de hele tijd met alles wilt zeulen als je een vaste basis hebt. Uiteraard moet het dan wel in stijl 🙂
VW T1 tent