Stroom bewaren & opwekken

Als je comfortabel wilt “wonen” in je bus dan zal je iets met stroom bewaren & opwekken moeten. Iedereen wil immers zijn telefoon opladen of licht opsteken.

Hoe zorg je er voor dat je altijd stroom hebt? Onze maatschappij draait steeds meer om computers, iPhones en internet en dat heeft allemaal stroom nodig. Vroeger als ik een nacht bij mijn werk sliep zorgde ik er voor dat mijn Macbook volgeladen was zodat ik een film kon kijken, als je op vakantie gaat of werkelijk “off-grid” bent kom je daar niet meer mee weg. We moeten stroom opwekken en opslaan zodat we het later kunnen gebruiken.

Verschillende stroom buffers

Stroom opslaan

Powerbank

Vaak willen we stroom gebruiken op momenten dat we het niet opwekken. Denk als je stil staat en stroom uit je dynamo kwam, of als het donker is terwijl je stroom uit zonne-energie haalde. Opslaan doe je in een accu of batterij. Toen wij de Ramble Rally reden laadden we de camera’s onderweg op met powerbanks die we ’s nachts weer in het stopcontact staken.

Accu in de auto

Als de motor loopt van de auto laad je ook een hele grote powerbank op onder je motorkap, de accu van je auto. ’s Nachts kan je hier ook gebruik van maken met het grote probleem als je accu leeg is dat je de auto niet meer gestart krijgt. Dan is het wellicht verstandig om een tweede accu, een huishoud accu, in de auto te plaatsen. Als deze helemaal leeg is kan je in ieder geval nog je auto starten. Hoe meer capaciteit er in zit hoe langer je er mee kan doen.

Alternatieven

Er zijn een aantal alternatieven. In Amerika gebruik men Goal Zero als extra accu. Dit is eigenlijk een soort kruising tussen een accu en een powerbank waar je ook gewoon 230V uit kan halen. Naast de accu biedt dit bedrijf ook nog wat mogelijkheden om het stroom in de accu’s te krijgen. Over dit soort oplossingen later meer. Zelf gebruik ik een Nederlandse oplossing van Waka Waka. Met een zonnecel is dat ook een complete oplossing. Er komt helaas geen 220V uit, maar het meeste wat ik nodig heb kan ik ook via USB aan sluiten. Lees hier meer over mijn ervaring; Waka Waka en mijn gadgets.

Stroom gebruiken

Een powerbank en de alternatieven zoals Goal Zero zijn goed meteen te gebruiken. In de luxe versie van Goal Zero kan je gewoon de 230V stekker in het apparaat steken. In allerlei andere zaken kan je gewoon de usb-stekker in het apparaat steken om het op te laden.

Vanuit een auto accu is het minder makkelijk te halen. Er zijn kant en klare oplossingen die je kan kopen waardoor je via USB allerlei apparaten kan opladen. Als je 230V wilt maken moet je een omvormer gebruiken. Deze kan je voor weinig kopen bij een tankstation of een dure in wat gerenommeerde zaken. Let vooral op het maximale vermogen wat een omvormer aan kan en wat de het verlies is. Sommigen hebben een rendement van 80% en anderen van 96%.

Stroom opwekken

We kunnen niet altijd vertrouwen op overnachtingen in een hotel om alle accu’s en powerbanks op te laden. Straks willen Petra en ik twee weken door Noorwegen trekken en niet afhankelijk zijn van een stopcontact. Gedurende deze tijd kunnen we verschillende methodes gebruiken om stroom op te wekken;

auto rijden: dynamo/alternator

Als de motor loopt dan wordt de accu in de auto opgeladen. Als je een apparaatje aansluit of een schakeling maakt tussen de auto accu en een soort huishoud accu aansluit kan je eventueel ook extra accu’s opladen. Als je slim bent wordt deze verbinding weer verbroken als de dynamo niet meer draait. Anders kan je auto accu alsnog leeglopen en sta je met een auto die niet start. Het nadeel van deze oplossing is dat je moet rijden met je auto.

Generator / aggregaat

Laatst liep ik door de kermis in Alkmaar en op strategische punten stonden containers met motoren die stroom opwekken voor de attracties. Er zijn al jaren kleine versies te koop die mensen mee kunnen nemen om ter plekke stroom voor zichzelf op te wekken. Zo kan je wat licht maken, koffie zetten etc. Gooi er een liter brandstof (benzine of diesel) in en je hebt stroom. Nadeel echter van deze apparaten is dat ze wat herrie maken en toch nog brandstof gebruiken. Dat moet je meenemen en is niet geweldig voor het milieu.

Zonnepanelen

Je ziet het steeds vaker op huizen, mini versies bij Goal Zero’s en Waka Waka. Op de auto kan je ook zonnepanelen plaatsen en met een een goede laadregelaar zorg je er zo voor dat de huishoud accu opgeladen blijft. Geen herrie van generatoren en je kan blijven staan als je niet wilt rijden. Het kost wel wat geld en je auto moet er voor in de zon staan. Vandaar dat je steeds vaker ziet dat panelen afneembaar zijn. De panelen zet je in de zon en de auto in de schaduw. Er zijn ook nog verschillende laadregelaars waar je op moet letten. Je hebt PWM en MPPT met allebei de voordelen. Ik zou een MPPT nemen, maar zoek het uit voordat je een laadregelaar aanschaft.

Windgenerator

Je zal het niet zo snel zien bij campers of tiny-houses, maar met de wind kan je ook stroom opwekken. Elke keer als je ergens aankomt moet je dan even de molen opzetten en dan krijg je met een beetje wind stroom. Zelf heb ik er verder niet zoveel kaas van gegeten. Lees er meer over bij dit promo-artikel; Draagbare Trinity laadt al je apparaten op.

Geef een reactie