Tips voor wildkamperen

Hier heb ik een verzameling van tips voor wildkamperen met een busje. Sommige liggen voor de hand, maar anderen zijn handig om te weten.

Ga niet op een snelweg-parkeerplaats/tankstation staan

Het is niet verstandig om op voor de hand liggende plekken te staan. Meestal word je moe onderweg en denk je; ik ga even hier op de parkeerplaats kort slapen. Mensen die kwaad willen kunnen dan makkelijk bij je komen en rijden zo via de snelweg weer weg.

Je kunt dan beter een afslag nemen en 5 a 10 minuten van de snelweg overnachten. Zo ben je minder makkelijk te vinden voor een potentiële overvaller. Inbrekers zijn stiller en sneller dan je denkt. Sommige mensen denken zelfs dat ze bedwelmd worden door narcose gas. Hoewel ik dat niet direct geloof.

Vertrouw je gevoel

Er gebeurt meer om ons heen dan dat we waarnemen en soms pikken we dingen onbewust op. Hierdoor kan je een onprettig gevoel krijgen of een idee hebben dat je niet op je gemak bent. Luister naar dat gevoel en pik een ander plekje uit.

Zorg dat je weg kan rijden

Het is misschien niet handig om je sleutel in het contact te laten zitten, maar je kunt wel de auto zo neer zetten dat je in het geval van nood zo weg kan rijden. Ook is het verstandig om tijdens het wildkamperen, tenzij je de plek goed kent, niet teveel te drinken zodat je nog mag rijden. Gebeurt er iets onverwachts en vervelends? Dan kan je achter het stuur gaan zitten en wegrijden. Zorg dat je dan niet hoeft te steken/keren om van je plek weg te rijden.

Sta ergens uit het zicht en maak geen herrie

Als je niet opvalt kunnen mensen ook niet over je klagen. Alleen in bepaalde gebieden rijdt er politie of zelfs opsporing beambtes rond om je te bekeuren voor overnachten buiten de daarvoor bepaalde locaties. Vaak komt de politie af op tips van omwoners omdat ze het onprettig vinden dat er een busje/camper in de buurt staat of omdat daar altijd mensen slapen en zo voor overlast zorgen.

Ruim de troep op!

Laat niets achter. Helaas maken veel mensen er een troep van. Ze legen hun toilet-cassettes in de bosjes, laten veel zwerfafval achter of brandplekken van een vuurtje. Doe dat niet, want zo zorg je voor overlast. Politie komt vaker de plek checken en niemand kan er meer overnachten. Ik ruim zelfs de troep van anderen op als ik ergens sta, wellicht zijn mensen dan eerder blij dat ik er een nachtje sta dan geïrriteerd.

Informeer jezelf

Mag je in het land waar je bent wel wildkamperen? En zo ja, wat zijn dan de voorwaarden? En let ook goed op je omgeving. Laatst las ik een verhaal van iemand die een weggetje opreed en de volgende ochtend was hij gevangen achter een slagboom. Ik heb ook wel eens bij de mannen van Campervan Culture gezien dat ze midden in de nacht moesten verkassen omdat de rivier buiten zijn oevers trad.

Wees beleefd

Natuurlijk is het rot als je moet verkassen, maar officieel mag je in de meeste gemeentes niet wildkamperen buiten daarvoor bestemden terreinen. Als je vriendelijk blijft heb je een kans dat ze je een alternatief hebben en/of in ieder geval geen boete geven. We blijven tenslotte maar gasten en kunnen gastvrijheid niet afdwingen.

Heb je een prachtig plekje gevonden wat waarschijnlijk privé terrein is? Vraag dan toestemming. De kans is sterk aanwezig dat in de meeste buiten gebieden mensen helemaal geen bezwaar hebben als je er staat tenzij je er een troep van maakt of overlast veroorzaakt. Als je geen toestemming vraagt zet je kwaad bloed en worden mensen kritisch…

Let op je eigen veiligheid

Er gebeurt waarschijnlijk niets, maar toch is het verstandig je auto op slot te doen. Volkswagen busjes zijn makkelijk open te maken, dus wellicht is het geen gek idee om extra inbraak maatregelen te nemen. Op het bus-forum hebben ze het er regelmatig over. Persoonlijk wil ik een extra oog op elke deur waardoor ik met een pin de deur extra kan vergrendelen.

Maak het ook weer niet te gek. Stel je voor er een noodgeval is dan moet je ook veilig uit je bus kunnen komen. Test je anti-inbraakmethodes ook of je met je ogen dicht kan ontsnappen uit je bus.

Na een avond doorhalen
Zoek leuke plekjes uit!

Zelf heb ik een tweede natuur dat ik op allerlei potentiële plekjes let. Ik gebruik Day One als dagboek en noteer daar met GPS coördinaten als ik een top plek zie/hoor. Verder is Google Streetview samen met satelliet-kaarteneen prachtige tool om de mooiste plekjes te vinden. Besteed een half uur op een regenachtige dag om wat plekjes te zoeken en dat scheelt je zoeken in het buitenland.

Pas op met posten op social media

Eigenlijk moet je alles kunnen delen in de wereld, maar toch als jij je prachtige plek deelt, heb je kans dat anderen het voor je gaan verpesten. Let dus goed op met wat je, hoe en waar post. Ook maken de meeste smartphones foto’s met GPS data. Je hoeft niet paranoïde te worden, maar het kan geen kwaad er wel bij stil te staan.

Geef een reactie